שריטה בקרנית
היכולת שלנו לראות היטב את מה שלפנינו תלויה בבריאות ובתפקוד של העיניים שלנו. הקרנית הינה החלק השקוף בקדמת העין שלנו, דרכו חודרות קרני האור אל תוך העין. על כן, לקרנית תפקיד מרכזי בחדות הראייה שלנו, אך מיקומה הקדמי גם הופך אותה לחשופה לפציעות ושריטות.
מאמר זה יספר על האבחנה והטיפול בפציעות קרנית נפוצות- שריטות/ארוזיות בקרנית.
חשוב לציין כבר בנקודה זו- ששריטה בקרנית דורשת בדיקת רופא עיניים בהקדם, והכתוב כאן נועד לסייע למטופל להבין את דחיפות הפניה לרופא העיניים ולדעת למה לצפות במהלך התהליך, ולא מהווה תחליף לבדיקת רופא עיניים בפועל.
מהי שריטה/ארוזיה בקרנית ומה גורם לה?
שריטה או ארוזיה בקרנית היא פצע שטחי (מאין פצע שפשוף) או שריטה על פני הקרנית.
העין כולה, והקרנית בפרט, היא מבנה עדין, אשר עשוי להיפצע בקלות ממגע ישיר בה או מחשיפה לחומר הגורם לגירוי שלה. להלן מספר דוגמאות למצבים שיכולים לגרום לשריטה/ארוזיה בקרנית:
- כניסת גוף זר לעין – גם אם הוא קטן מאוד כמו אבק או חול, והשריטה עשויה להישאר גם אם הגוף הזר כבר יצא מהעין. בהקשר זה חשוב לציין שחשוב מאוד להשתמש במשקפי מגן בעת ריתוך או ביצוע עבודות בהן סיכון גבוה לכניסת גופים זרים לעין על מנת להימנע ממצב זה.
- חבלה לעין– מאצבע, מצמחים ועצמים בסביבתנו ועוד.
- שפשוף עיניים
- שימוש לא נכון בעדשות מגע
- יובש משמעותי– במהלך כל היום או בעת התעוררות משינה ופקיחת עיניים פתאומית.
- כניסת חומר כימי לעין– זהו מצב הדורש התייחסות מיוחדת הכוללת שטיפות מרובות של העין עם מים ופניה דחופה לרופא עיניים למניעת נזק לעין.
איך מזהים שריטה/ ארוזיה בקרנית?
כאמור, שריטה/ארוזיה בקרנית היא בעצם מאין פצע שפשוף שטחי ועל כן הסימן הקלאסי ברוב המקרים הינו כאב, אשר יכול להיות משמעותי מאוד, ולעיתים יחמיר בעת מצמוץ.
סימנים שכיחים נוספים כוללים אודם של העין, רגישות לאור, תחושת גוף זר בעין וריבוי דמעות.
מאחר והקרנית הינה שחקן מרכזי בראייה שלנו- שריטה/ארוזיה באזור מרכזי בקרנית יגרמו לעיתים לטשטוש ראייה שיכול לנוע בין קל למשמעותי מאוד.
כאשר תגיעו לרופא העיניים- הרופא יבדוק את חדות הראייה שלכם ולאחר מכן יבקש לבדוק אתכם במכשיר הבדיקה שלו. הבדיקה תכלול הערכת שלמות הקרנית, חיפוש מתחת לעפעפיים אחר הגורם לשריטה וצביעה של הקרנית עם צבע מיוחד המסייע לראות טוב יותר פצעים ושריטות (פלואורסצאין, Fluorescein- ראו איור המצורף). לעיתים, בעיקר במצבים בהם יש סיפור של חבלה משמעותית או כניסת חומר כימי לעין יהיה צורך בבדיקה מקיפה יותר שתכלול הרחבת אישונים.
הטיפול בשריטה/ארוזיה בקרנית
לאחר הבדיקה- רופא העיניים ינחה אתכם בנוגע לטיפול, אשר ייקבע בהתאם לגודל השריטה, מנגנון הפציעה והסכנה לזיהום.
הרעיון המנחה במתן הטיפול הוא סיכוך פני שטח העין, על מנת שהעפעפיים לא ישפשפו את האזור הפצוע של הקרנית בכל מצמוץ, ובמקביל מניעת היווצרות זיהום בפצע הפתוח שנוצר.
על כן- ברוב מקרי הארוזיה רופא העיניים ינחה אתכם להשתמש במשחה אנטיביוטית (כדוגמת סינטומיצין 5% או טוברקס). ניתן במקביל להוסיף טיפות של תחליפי דמעות בשביל סיכוך העין וטיפות אנטיביוטיות על מנת למנוע היווצרות זיהום במצבים בהם הסיכון לכך הוא גבוה (למשל שריטה מצמח או מאצבע).
המרכיבים עדשות מגע יונחו להימנע לחלוטין משימוש בהן עד לאישור רופא העיניים שהפצע נרפא במלואו מתוך חשש מוגבר לזיהום וכן מפציעה חוזרת.
מטופלים הסובלים מארוזיות חוזרות על רקע יובש משמעותי (זוהי אבחנה הניתנת על ידי רופא עיניים בלבד לאחר מספר אירועים של ארוזיה בעת התעוררות ופקיחת עיניים פתאומית) יונחו להרבות בתחליפי דמעות, לשים תחליף דמעות במרקם סמיך יותר לפני השינה, להימנע מפקיחת עיניים פתאומית ולהזליף טיפות של תחליפי דמעות מיד עם ההתעוררות בבוקר.
טיפ חשוב מאוד- במידה והכאב, האודם וטשטוש הראייה לא משתפרים תוך יממה מתחילת הטיפול או מחמירים במהלכו- יש לפנות בדחיפות לבדיקת רופא עיניים חוזרת על מנת לשלול זיהום משני של השריטה/ארוזיה בקרנית.
לסיכום, שריטות/ארוזיות בקרנית הן פציעות נפוצות מאוד של פני השטח של העין. מצבים אלה, אשר גורמים לעיתים לאי נוחות משמעותית למטופלים דורשים פניה מהירה לבדיקת רופא עיניים לביצוע אבחון ומתן טיפול בהתאם.
אמנם מדובר בתופעה שגורמת לאי נוחות משמעותית, אך תלונות אלו עוברות בדרך כלל במהרה תחת טיפול מתאים.
זכרו, כשזה מגיע לעיניים שלכם, מניעה עדיפה על ריפוי- יש להימנע משפשוף עיניים משמעותי ולהשתמש במשקפי מגן במצבים הדורשים זאת.