עין יבשה
מחלת העין היבשה (Dry eye disease) היא מצב עיני כרוני שכיח מאוד, המשפיע על אחוז הולך וגדל של האוכלוסייה הכללית. יובש עייני עשוי להופיע בכל גיל, החל מגיל הילדות.
מה גורם ליובש בעיניים?
על מנת לשמור על העין מפני יובש יש צורך שיתקיימו כלל התנאים הבאים: הפרשת תקינה של הרכיב המימי והשומני של נוזל הדמעות, היעדר תהליך דלקתי של פני שטח העין, עצבוב תקין של הקרנית, כיסוי מספק של הקרנית על ידי העפעפיים בעת מצמוץ ושינה. פגיעה בכל אחד מהנ"ל עשויה לגרום ליובש עייני.
בהקשר זה חשוב לציין שפרעה בתפקוד בלוטות המיבומיאן (Meibomian gland dysfunction, MGD), הבלוטות הנמצאות בגבול העפעף העליון והתחתון ואחראיות על ייצור הרכיב השומני של נוזל הדמעות, הינה הגורם השכיח ביותר לעין יבשה וקיימת בעד 85% מהמטופלים.
גורמים שכיחים שנמצאו כקשורים או גורמים ליובש עייני כוללים:
- גיל מבוגר– עקב ירידה בייצור מרכיבי נוזל הדמעות
- גורמים סביבתיים– מזגנים, אוויר יבש במיוחד
- חשיפה למסכים– בעת צפיה במסך אנו ממצמצים פחות, ועל כן נוזל הדמעות מתאדה מפני השטח של העין ומשאיר אותה יבשה עד למצמוץ הבא.
- תרופות– חלק גדול מהתרופות שאנו נוטלים עשוי לגרום ליובש עייני בתור תופעת לוואי, בין היתר תרופות לאלרגיה, נוגדי דיכאון, תרופות להורדת לחץ דם, תרופות לאקנה (ראוקוטן).
- מצבים רפואיים לא עיניים– מספר מצבים רפואיים סיסטמיים עשויים לגרום ליובש עייני. דוגמאות לכך כוללות סוכרת, הפרעה בתפקוד בלוטת התריס, עישון, מחלות אוטואימוניות שונות.
- פגיעה מכאנית בפני השטח של העין– בין אם מדובר בחבלה, כוויה כימית או כל ניתוח עייני. לעיתים היובש יהיה זמני וישתפר כעבור מספר שבועות עד חודשים, אך לפעמים יישאר כרוני.
תסמיני העין היבשה
חומרת היובש עשויה לנוע בין קלה עם מיעוט תסמינים לבין מחלה קשה, המסכנת את הראיה ומשפיעה משמעותית על איכות חייו של המטופל. תסמיני העין היבשה עשויים לכלול אחד או יותר מהבאים: אי נוחות עינית, תחושת צריבה, גרד, עייפות של העיניים, דמעת מרובה, רגישות לאור חזק או תחושת טשטוש ראייה שבאה והולכת במהלך היום.
תסמינים נוספים שעשויים ללוות את היובש העייני קשורים למצבים עיינים שגורמים ליובש, כולל אירועי שעורה (chalazion) חוזרים, דלקת של העפעפיים (blepharitis), אודם וכלי דם קטנים מרובים באזור גבול העפעף והלחיים משנית לטפיל הדמודקס (demodex).
הטיפול בעין היבשה
כאמור, מחלת העין היבשה הינה מצב כרוני, אך טיפול מתאים עשוי להביא להקלה משמעותית בתסמיני העין היבשה ולשפר את איכות חייהם של המטופלים. מאחר ולכל מטופל הגורמים לעין היבשה שונים במקצת, הרי שהטיפול "נתפר" באופן מותאם אישית לכל מטופל ע"י רופא העיניים שלו. אלה הם אמצעי הטיפול העיקריים ועקרונות השימוש בהם:
- התאמת אורחות חיים– זהו צעד חשוב על מנת לשפר לטווח הרחוק את תסמיני העין היבשה שלכם. יש להפחית עד כמה שניתן את השהייה בחללים ממוזגים/מחוממים בחוזקה, לאזן מחלות סיסטמיות שעשויות להשפיע על היובש העיני ולהפחית שימוש בעדשות מגע. לעובדים הרבה מול המחשב מומלץ להקפיד על כלל ה-20-20: לעשות כל 20 דקות הפסקה ל-20 שניות, במהלכן ממקדים את הראייה לרחוק.
- טיפול בגורמים– במידה וישנה הפרעה בתפקוד בלוטות המיבומיאן, דלקת של גבול העפעף או הפרעה במנח העפעפיים רופא העיניים שלכם ימליץ לכם על טיפולים ממוקדים לבעיות אלו. טיפולים אלו עשויים לכלול בין היתר קומפרסים חמים לעפעפיים, ניקיון של הריסים עם מגבונים או שמפו ייעודי, או ניתוח לשיפור מנח העפעפיים הפגום.
- תחליפי דמעות– הטיפות הנ"ל מורכבות מחומרים המזכירים את נוזל הדמעות שלנו ובעצם עוזרות להרטיב את העין באופן מלאכותי. ישנן חברות רבות המייצרות תחליפי דמעות, רובן המוחלט ללא צורך במרשם רופא. במידה ומתוכנן שימוש ארוך טווח בטיפות אלו או שימוש מעל 4 פעמים ביום- מומלץ להשתמש בתחליפי דמעות ללא חומר משמר, מאחר והחומר המשמר עשוי לגרום בעצמו לגירוי עייני.
- תרופות במרשם– תרופות אלה יינתנו רק בהמלצה של רופא עיניים. רוב התרופות בקבוצה זו משפיעות על תהליך הדלקת המקומית של פני שטח העין שהינו אחד ממאפייני העין היבשה. לקבוצה זו משתייכים בין היתר סטרואידים שונים, ציקלוספורין (רסטזיס) וטקרולימוס (פרוטופיק).
- אמצעים מכאניים– גם כאן נדרשים המלצה ומעקב של רופא עיניים. ניתן להשתמש בפלאגים, שהם בעצם פקקים קטנים שמפחיתים משמעותית את ניקוז נוזל הדמעות החוצה על העין ובכך שומרים את נוזל הדמעות על פני העין לזמן ארוך יותר. אופציה נוספת הינה שימוש בעדשת מגע גדולה במיוחד (סקלרלית) שתכסה את פני שטח הקרנית ותעזור לשמר את הלחות שלה.
- אמצעים טכנולוגיים חדישים– בניסיון למצוא טיפול אשר יפחית את תסמיני העין היבשה לאורך זמן וכן יפחית את הצורך היומיומי בטיפות פותחו לאחרונה מספר מכשירים טכנולוגיים. דוגמא לטכנולוגיה שכזו הינו ה-IPL (intense pulsed light), המשתמש באור חזק והוכח כיעיל ובטיחותי לטיפול במקרים רבים של עין יבשה.
לסיכום, מחלת העין היבשה הינה מצב כרוני שכיח מאוד אשר עשוי לגרום לאי נוחות משמעותית מאוד למטופלים הסובלים ממנו. במידה ואתם סובלים מאחד או יותר מתסמיני העין היבשה- מומלץ לפנות לרופא העיניים שלכם לבניית תוכנית טיפול מותאמת אישית.