דלקת עפעפיים- בלפריטיס
בלפריטיס (blepharitis) הינו מצב נפוץ מאוד המאופיין בדלקת מתמשכת של העפעפיים, בעיקר באזור קו הריסים. מצב זה עשוי לעיתים להשפיע באופן משמעותי על אורח החיים של המטופל ולגרום לתחושת גירוי ויובש משמעותיים. כתבה זו תעסוק בגורמים ובטיפולים המקובלים כיום לבלפריטיס.
מה גורם לבלפריטיס?
הגורמים השכיחים לבלפריטיס כוללים:
1. זיהום חיידקי, בעיקר על ידי חיידק הסטפילוקוקוס (Staphylococcus) אשר גורם לדלקת כרונית. זיהום זה עשוי לגרום גם לעכירויות דלקתיות בקרנית ולדלקת לחמית כחלק מהתבטאות המחלה.
2. זיהום טפילי ע"י הדמודקס (demodex). טפיל זה, שחי על אזור הפנים בחלק ניכר של מהמטופלים שסובלים מבלפריטיס, יכול להתיישב על הריסים ולגרום לבלפריטיס כרוני קשה לטיפול.
3. לחלק ממצבי הבלפריטיס הגורם אינו ידוע כיום (כגון סבוריאה).
איך אדע שיש לי בלפריטיס?
מצב רפואי שכיח זה עשוי להיות ללא תסמינים כלל, אך מטופלים רבים יחוו אי נוחות עיינית שתבוא לידי ביטוי על ידי לפחות אחד מהבאים:
– אודם מתמשך של העיניים ו/או העפעפיים
– תחושת גרד ו/או צריבה בעיניים
– קרומים או קשקשים בגבול העפעף ועל הריסים, בעיקר בבוקר
– דמעת עקב גירוי של פני שטח העין
– תחושת יובש של העיניים (משנית לתהליך הדלקתי המתמשך באזור)
– רגישות לאור
במידה ואתם חושדים שגם אתם סובלים מבלפריטיס יש לפנות לבדיקה של רופא עיניים על מנת לאשר את האבחנה ולקבל טיפול המתאים לחומרת הבלפריטיס והגורם הספציפי אצלכם.
איך מטפלים בבלפריטיס?
בעת התחלת הטיפול חשוב להבין שבלפריטיס הינה הפרעה כרונית, אשר הטיפול בה עשוי לקחת זמן. בנוסף, לאחר טיפול מוצלח הבלפריטיס עשויה לשוב בהמשך החיים אם צורך בטיפול חוזר.
חלק מהטיפולים שיפורטו כאן מתאימים לכולם, ואילו חלקם יסייעו רק למי שסובל מסוג ספציפי של בלפריטיס. במקביל לטיפול בבלפריטיס יש מקום לטיפול גם בתסמיני העין היבשה שילוו לעיתים את הבלפריטיס עצמה (על כך מפורט בכתבה "עין יבשה").
1. היגיינת עפעפיים– זהו מושג הכולל ניקוי של אזור גבול העפעף והריסים על מנת להפחית את כמות החיידקים/טפילים הנמצאים שם ותורמים להיווצרות הבלפריטיס. היגיינה זו צריכה להיות חלק מהשגרה היומית של כל מי שסובל מבלפריטיס, בבוקר ובערב. טיפול זה ניתן להמשיך גם לאחר חלוף התסמינים של הבלפריטיס על מנת למנוע הישנות.
כיום קיימים שלל תכשירים לניקוי העפעפיים בצורת מגבונים ייעודיים או מוס מיוחד לניקוי ידני. מאחר וטפיל הדמודקס נמצא קשור לחלק ניכר ממקרי הבלפריטיס, מומלץ להיעזר בתכשירים המכילים שמן עץ התה- מרכיב טבעי אשר הוכח שהורג את הטפיל.
ללא תלות בסוג התכשיר שנבחר, הניקוי צריך לכלול שפשוף עדין בציר אופקי של אזור הריסים בעיניים עצומות במשך 1-2 דקות.
2. משחה אנטיביוטית– מיועדת לטיפול בחיידקים הגורמים לבלפריטיס וחיים על פני גבול העפעף והריסים. את המשחה מורחים לפני השינה על אזור הריסים. בגלל הקרבה לעין עצמה, חשוב שהמשחה תהיה מותאמת לשימוש בעיניים, כך שלא יהיה חשש מכניסתה לעין. סוגי משחות שכיחות בשימוש כוללות סינטומיצין 5%, אריתרומיצין או בציטרצין. משך הטיפול משתנה כתלות בחומרת הבלפריטיס ותגובתה לטיפול ועשוי לנוע בין שבועות לחודשים.
3. משחת איברמקטין 1% (סולנטרה)– תכשיר זה עשוי להיות שימושי רק למי שנמצא אצלו טפיל הדמודקס כחלק מהבלפריטיס. התכשיר הורג את טפיל הדמודקס. תכשיר זה לא מאושר לשימוש על פני העין עצמה, אך מסייע להפחתת תסמינים על ידי הריגת הטפיל על פני שאר עור הפנים, ובכך לא מאפשר נדידה של הטפיל מאזורים אלה לכיוון הריסים. על כן, הטיפול הנ"ל ישולב עם היגיינת עפעפיים באמצעות תכשיר המכיל שמן עץ התה. את התכשיר יש למרוח על אזור הפנים לרבות מצח, אף, לחיים וסנטר לפני השינה. ניתן למרוח גם מעל לעפעף העליון מבלי להכניס לתוך העין. הטיפול אורך חודשיים לפחות.
4. אנטיביוטיקה פומית– האנטיביוטיקה בכדורים ניתנת לא בשביל להרוג את החיידקים/טפילים אלא לצורך האפקט נוגד הדלקת של האנטיביוטיקה. מאחר והמרכיב הדלקתי הכרוני בבלפריטיס הינו מה שגורם לתחושת אי הנוחות של המטופלים, החלשת תהליך זה הוכחה כמשפרת תסמינים במטופלים רבים. כיום ישנן שתי קבוצות של אנטיביוטיקות שניתן להשתמש בהן לצורך זה- הטטרציקלינים (דוקסילין) והמקרולידים (אזניל, זטו).
5. טיפול טכנולוגי– בעשור האחרון הטיפול בטכנולוגיית ה-IPL (intense pulsed light) הוכיח את עצמו כייעיל במקרים רבים של בלפריטיס. האור החזק הנפלט מן המכשיר סוגר כלי דם לא תקינים המובילים חומרי דלקת לגבול העפעף וכן הורג את הדמודקס באזור הטיפול. תהליך הטיפול כולל משקפי מגן (על מנת שהאור החזק לא יכנס לתוך העין עצמה), מריחת ג'ל על אזור הטיפול (מצח ולחיים) והצמדה של ידית המכשיר אל העור. כלל הטיפול אורך כ-10 דקות ויש לחזור עליו 4 פעמים במרווח של כשבועיים בין טיפול לטיפול. בנוסף לשיפור בבלפריטיס, ה-IPL מסייע גם בשיפור תסמיני העין היבשה שלעיתים מלווים את הבלפריטיס.
חשוב לדעת- יש להתאים את שילוב ומינון הטיפולים השונים בהתאם למצבו הספציפי של כל מטופל. לצורך כך מומלץ להיוועץ ולהיות במעקב רציף של רופא העיניים שלכם על מנת להבטיח תוצאה מיטבית.