פטריגיום

פטריגיום

מהו פטריגיום ולמה הוא מופיע?

הפטריגיום (pterygium) הוא מצב עייני נפוץ הקשור לחשיפה מתמשכת לקרינת UV של השמש. תהליך זה גורם לגדילה שפירה של רקמה מאזור הלחמית (לובן העין) שהולכת ומתקדמת לעבר הקרנית (החלק השקוף של העין). בשלב בו אין עדיין עליה של הרקמה העודפת על הקרנית היא נקראת בשפה הרפואית פינגווקולה (pinguecula), ואילו כאשר היא כבר מטפסת על גבי הקרנית היא תיקרא פטריגיום (pterygium). כאשר מסתכלים במראה, רקמה זו עשויה להיראות מעט מורמת ואדומה בהשוואה לשאר העין. במידה והיא עולה על הקרנית- היא תראה כמו קרום בצורת משולש על גבי הקרנית.

ישנם מספר גורמי סיכון להופעת פטריגיום הכוללים גיל מבוגר, שהייה מרובה בחוץ ועישון.

המהלך הטבעי של הפטריגיום שונה בין מטופל למטופל, אך בדרך כלל מדובר בגדילה איטית מאוד. בחלק מהמטופלים הקרום הנ"ל לא יגדל כלל במשך שנים, ובחלק יגדל באופן הדרגתי ויטפס עוד ועוד על גבי הקרנית.

מה מרגישים מטופלים הסובלים מפטריגיום?

כאמור, ניתן לראות במראה קרום לבנבן- אדמדם באזור היקף הקרנית.

רוב המטופלים עם הפטריגיום יהיו אסימפטומטיים, כלומר לא ירגישו דבר ולא יזדקקו להתערבות כלל. חלק מהמטופלים עשויים להתלונן על תחושת אי נוחות מתמשכת, תחושת גוף זר או יובש. לפעמים יכול להתרחש תהליך דלקתי המערב את רקמת הפטריגיום שיאופיין בהופעה פתאומית של אודם ואי נוחות על פני רקמה זו.

במידה והקרום ממשיך לגדול ועולה על חלק גדול מהקרנית הוא עשוי לעוות אותה ולגרום לצילינדר (כלומר מצב בו בציר מסויים העין רואה מטושטש יותר). במקרים מתקדמים יותר, הקרום עשוי לטפס על למרכז הראייה מול האישון ולגרום לירידה משמעותית בראייה.

איך מטפלים בפטריגיום?

במצב בו הפטריגיום לא גורם לאי נוחות או להפרעה בראייה- מקובל שלא לטפל כלל. בכל זאת במידה והבחנתם בקרום המתאים לתיאור של פטריגיום לראשונה, מומלץ להיבדק ע"י רופא העיניים על מנת לשלול מצבים אחרים שיכולים להראות דומים ואכן דורשים התערבות.

במצבים בהם נגרמת אי נוחות ניתן לנסות טיפול בתחליפי דמעות לפי הצורך. במידה ואי הנוחות לא חולפת תחת טיפול זה, או מביאה לתלות יומיומית בטיפול זה באופן הגורם להפרעה לשגרת החיים של המטופל, ניתן לשקול הסרה ניתוחית של הפטריגיום.

במצבים בהם ישנו תהליך דלקתי של הפטריגיום עם הופעה פתאומית של אודם ואי נוחות עיינית, ניתן בהמלצת רופא עיניים לטפל לזמן מוגבל בטיפות סטרואידליות להרגעת התהליך הדלקתי.

מתי נדרש ניתוח להסרת הפטריגיום?

אמנם הטיפול הניתוחי הינו ייעיל, אך ישנו אחוז מסויים של הישנות הפטריגיום לאחריו. מצבים שבהם נציע למטופל התערבות ניתוחית:

  1. מצב בו הפטריגיום מתקרב לציר הראייה של המטופל
  2. מצב בו הפטריגיום גורם לעיוות משמעותית של הקרנית עם צילינדר והפרעת ראייה כתוצאה מכך.
  3. מצב בו הפטריגיום גורם לאי נוחות משמעותית למטופל שלא מוקלת באופן מספק על ידי טיפול שמרני עם תחליפי דמעות.

 

לסיכום, הפטריגיום הינו הפרעה עיינית שכיחה. במידה ואתם חושדים שיש לכם פטריגיום יש לפנות לבדיקת רופא עיניים לצורך החלטה על הצורך בטיפול ואופיו. הגנה על העיניים באמצעות משקפי שמש עם מסנן קרינת UV  והמנעות מעישון (שמצויינת לכל הגוף וגם לעיניים) יכולים להפחית סיכון להופעת פטריגיום ולגדילתו.